Maximaal rendement van warmtepomp en zonnepanelen met digitale meter
Een warmtepomp en zonnepanelen zijn een gouden combinatie als het over duurzaam verwarmen gaat. Je bespaart maximaal op je energiekosten en verdient je investeren dus vlot terug, terwijl je de natuur een duwtje in de rug geeft. Maar hoe ga je voor maximaal rendement met een digitale teller?
Zelf groene stroom produceren met zonnepanelen en daarmee je warmtepomp voeden, die je woning op een aangename temperatuur houdt. Het is zeker een goed idee. Je neemt minder – soms zelfs bijna geen – elektriciteit van het net. Dat is groen en goedkoop verwarmen.
Heb je al een van beide technieken? Of wil je meteen maximaal inzetten op hernieuwbare energie? Vergeet dan zeker niet te bekijken of je aanspraak kan maken op premies. Zo beperk je de investering en kort automatisch ook je terugverdientijd in.
Analoge versus digitale teller
Een analoge teller draait nog terug als je zonne-energie op overschot hebt. Dan ligt de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp voor de hand. Je injecteert overtollige energie op het net en je meter draait terug. Je houdt je verbruik dus automatisch in evenwicht.
Als je een digitale teller hebt, ligt het iets anders. Die draait namelijk niet terug als je meer produceert dan verbruikt. Het is dus kwestie om je verbruik en je eigen stroomproductie dan optimaal op elkaar af te stemmen. Ook je warmtepomp laat je dan het best draaien op zonnige momenten. Zo blijven zonne-energie en een warmtepomp een sterke tandem, ook als je een digitale teller hebt.
Tips voor een hoger rendement met een digitale teller
Moderne warmtepompen bevatten slimme technologie. Die communiceert zelf met je zonnepanelen en laat je toe in te spelen op de sterke schommelingen in de productie van zonne-energie. Dat kan op verschillende manieren.
- Zonnepanelen in de leiding. Als de zonnepanelen veel energie produceren, slaat de warmtepomp automatisch aan. Zo blijft je woning op de juiste temperatuur, zonder stroom van het net te halen. Hetzelfde geldt voor het koelen met je warmtepomp, bijvoorbeeld via de vloerverwarming. Bovendien koelt je woning op die manier wanneer de zon het meest schijnt, dus precies op die momenten dat koeling het hardst nodig is.
- Warmte bufferen in sanitair warm water . Laat de temperatuur van het gebufferde sanitair warm water automatisch verhogen als er veel elektriciteit geproduceerd wordt. Zo sla je de overtollige energie eenvoudig op voor een later moment.
De winnende combinatie voor jouw duurzame verwarming? TSVB gaat ervoor.