Wat je moet weten over warmtepompen
Hoe werkt een warmtepomp?
Hernieuwbare energie is de toekomst. Ondertussen zijn er heel wat systemen beschikbaar die daarop inspelen. Een warmtepomp is daar een belangrijk onderdeel van. Er schuilt een complexe technologie achter, maar het basisprincipe werkt als een soort omgekeerde koelkast.
De warmtepomp haalt energie uit de lucht, de bodem of het grondwater. Het systeem condenseert, expandeert, verdampt en comprimeert deze energie en zet ze om in de gewenste temperatuur om een woning of bedrijf te verwarmen. Er wordt enkel extra energie verbruikt om de pomp te voeden. Een minimale input voor een aangenaam binnenklimaat.
Bespaar jaarlijks
Het gros van de energie voor je verwarming of koeling haalt de warmtepomp dus uit de omgeving. Daarnaast verbruik je enkel een minimale hoeveelheid elektriciteit of gas om de warmtepomp zelf te doen draaien. Logisch dus, dat je energiefactuur op slag een pak lager is. Afhankelijk van je verbruik, je type warmtepomp en je isolatie varieert de besparing. Gemiddeld mag je rekenen op 300 euro per jaar.
Nog meer besparen? Combineer je warmtepomp dan met zonnepanelen. Zo wordt de pomp ook aangestuurd met de kracht van de natuur. Het resultaat: een jaarlijkse besparing van gemiddeld 700 euro per jaar
Contacteer een professional
Er zijn heel wat types en maten warmtepomp beschikbaar. De beste keuze voor jouw project is niet per se dezelfde als voor een ander project. Om zeker te zijn van het beste resultaat, win je het advies in van een expert. Die gaat na
- of je pand geschikt is voor een warmtepomp
- of een warmtepomp de beste keuze is voor je leefgewoontes
- of je bestaande installatie compatibel is met een warmtepomp
- welke warmtepomp heb best aansluit bij je wensen en noden
- hoeveel een warmtepomp je zal kosten en wat het oplevert
► Doe beroep op ons deskundig advies voor jouw hernieuwbare energie.