Warmtepomp als antwoord op aardagasverbod

In grote verkavelingen en bouwprojecten wordt geen aardgasleiding meer voorzien. Zo wil Europa naar de klimaatdoelstellingen toe werken. Nu geldt het al voor projecten van 25 of meer wooneenheden. In 2020 geldt het aardgasverbod al vanaf 15 wooneenheden. Gelukkig is er een prima alternatief met hernieuwbare energie voor handen: lang leve de warmtepomp.

Nieuwbouwprojecten worden vandaag al gekenmerkt door duurzame technieken. Daarvoor wordt vaak ingezet op hernieuwbare energie, met de warmtepomp als een populaire oplossing. Het aardgasverbod zal een warmtepomp nog meer op de voorgrond brengen. Logisch ook, als je weet dat het systeem heel wat troeven heeft.

De voordelen van een warmtepomp

  • Efficiënt verwarmen met gratis energie uit de omgeving (de lucht, het water of de bodem).
  • Groot temperatuurcomfort, met zowel verwarming als koeling.
  • Milieuvriendelijk verwarmen met een lage CO2-uitstoot.
  • Weinig onderhoudskosten.
  • Mogelijkheid tot het aanvragen van premies.

Oplossing voor vandaag en morgen

Nu opteren voor een warmtepomp is een slimme beslissing voor de lange termijn. De energie-eisen worden steeds strenger en dat uit zich niet enkel in het verbod op aardgas voor grote nieuwbouwprojecten. Ook het maximale E-peil voor nieuwbouw blijft verlagen. Een warmtepomp doet een stevige duit in het zakje richting lager E-peil.

Vanaf 2026 ook als particulier

Blijft het voorlopig bij verplichtingen voor grotere nieuwbouwprojecten, dan is er over enkele jaren ook een impact voor enkelvoudige woonprojecten. Vanaf 2023 moet je een hybride verwarmingssysteem plaatsen als je nieuw bouwt. In 2026 volgt ook in dit segment een verbod op aardgas. Al hoef je natuurlijk niet tot dan te wachten.

Vandaag al voor een warmtepomp kiezen? TSVB adviseert en installeert. Zo zit jij er warmpjes in.

 

Niet gevonden wat u zoekt?

Contacteer onze experts.