Nieuw elektriciteitstarief vanaf 2022

Je huidige elektriciteitsfactuur

Hoeveel kilowattuur je verbruikt, bepaalt hoe je elektriciteitsfactuur er vandaag uitziet. Ook de distributienettarieven spelen een grote rol. Dat is de prijs die netwerkbeheerder Fluvius aanrekent om de stroom aan je huis te leveren. 
 
Hoe meer elektriciteit je van het net neemt, hoe groter je aandeel in de distributienettarieven. Logisch ook. Dit bedrag dekt namelijk de transmissiekosten (kosten voor het transporteren van elektriciteit over het net van Elia, die Fluvius aan hen moet betalen), de netkosten (voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van de netten) en enkele toeslagen.
 

Vanaf 2022: verbruik en capaciteitscomponent bepalend

Vanaf januari zal je energiefactuur er behoorlijke anders uitzien. Samen bepalen zij de kostprijs. Deze 2 componenten zijn:

  • je werkelijke verbruik. De energieleverancier stelt deze prijzen zelf voor aan zijn klanten. Naast het tarief voor stroom die je van het net neemt, valt hier ook eventuele injectie van eigen opgewekte elektriciteit op het net onder, via zonnepanelen bijvoorbeeld. 
  • de capaciteitscomponent. Dit tarief dekt vooral de netkosten (voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van de netten)  en een deel van de transmissiekosten (voor het transporteren van elektriciteit over het net van Elia). 

 

Wat je moet weten over het ‘nieuwe’ capaciteitstarief

Laten we je meteen geruststellen: het capaciteitstarief is geen extra kost. Het is wel een nieuwe manier om bestaande kosten te berekenen. Het geldt trouwens enkel als je al een digitale teller hebt. Heb je nog een oude meter, dan betaal je voorlopig het minimumbedrag (voor een piekvermogen van 2,5 kilowatt).
 
Met een digitale meter bepaalt je piekvermogen dus je capaciteitscomponent. Gedurende 12 maanden wordt telkens het kwartier met het hoogste geregistreerde verbruik genomen. Uit het gemiddelde van die 12 piekvermogens, ofwel je gemiddelde maandpiek, volgt de capaciteitscomponent op jouw energiefactuur. 
 
Zelfs als je maar gemiddeld pakweg 3 kW verbruikt over de maand, maar je hebt 1 kwartier met 8 kW verbruik, telt die 8 kW dus mee voor 1/12 van het capaciteitstarief voor dat jaar. Hou dat zeker in gedachten. Ligt je gemiddelde jaarpiek lager dan 2,5 kW, dan betaal je sowieso het minimumbedrag, net zoals wie nog een analoge meter heeft.
 

Verbruik beter spreiden

Het nieuwe elektriciteitstarief komt er uiteraard niet zomaar voor de sport. Het moet energieverbruikers laten nadenken over de spreiding van hun verbruik. Zo vermijden we samen groten pieken en een overbelasting van het elektriciteitsnet. 
Je eigen verbruik goed spreiden is dan ook meteen een eerste belangrijke tip om hoge elektriciteitskosten in 2022 tegen te gaan. We geven er graag nog enkele mee:
  • Vervang energievreters door zuinige apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepompboiler in plaats van een oudere elektrische boiler.
  • Gebruik je opgewekte zonne-energie zoveel mogelijk meteen. Die is helemaal gratis. Moet je stroom terug steken op het net en laten elektriciteit gebruiken wanneer de zon minder schijnt, dan moet je wel weer betalen. Timers op je elektrische apparaten en aansturingen vanop afstand kunnen je hierbij helpen.
  • Kan je de vaatwasser en wasmachine ’s nachts laten draaien? Schakel dan over naar dag- en nachttarief. Dat merk je op je factuur.

Meer expertise over je installaties en nieuwe technieken om je verbruik te beperken? Neem contact op met TSVB.

 

Niet gevonden wat u zoekt?

Contacteer onze experts.